Thomas Ravn

Nu er det at hjælpe andre blevet et rigtigt arbejde

Thomas Ravn er deltager i Projekt Ligestillet Støtte i Region Midtjylland. Han lægger desuden frivillige kræfter i Peer-Netværket sammen med Projektkonsulent Johanna i Aarhus. Thomas har fokus på jobskabelse for peer-støtte medarbejdere.

Hvad betyder det for dig at kunne bruge din erfaring med recovery i dit arbejde?

“I mange år har det været rigtig svært for mig at finde en plads i arbejdslivet, og jeg har ofte ”solgt” mig selv bare for at få lov til at være med. Jeg fik ret tidligt førtidspension. Jeg ønskede det egentlig ikke, men det var dét tilbud, der var. Det kræver mange kræfter og er sjældent en succes, men nu hvor jeg det sidste år har arbejdet med peer-støtte, er jeg ikke et sekund i tvivl: det er det jeg skal lave. Det giver mig så meget, og jeg er så stolt af det arbejde jeg laver. Det har for mig betydet mere selvværd og styrke til at stå ved mig selv, men vigtigst af alt: jeg kan hjælpe andre.”

Hvad er det bedste ved arbejdet?

“At skabe håb for andre og vide, at de 15 år jeg har kæmpet med min sygdom, har gjort at jeg sidder med en enorm viden, som kan bruges til at skabe håb og en tro på, at det kan lykkes at komme videre. Og ikke mindst syntes jeg, det er lidt fedt at vide, at den viden, jeg har, er unik og den kan man ikke læse sig til. Det meste af mit liv, har jeg altid gjort meget for at hjælpe dem, der er omkring mig. Nu er det ligesom mere officielt og et rigtig arbejde, samtidigt tager jeg også et socialt ansvar, hvilket jeg mener alt for mange glemmer. At se den udvikling hos dem jeg støtter, det siger alt. For mig er det så givende.”

Hvad kan være svært?

“Den største udfordring for mig er helt klart tid. Jeg vil så gerne gøre en forskel. Så jeg til tider har jeg svært ved at acceptere, at ting tager tid – og noget tager lang tid. At stå på sidelinjen og være passiv og se hvad dagen imorgen bringer – det er en øvelse for mig. Jeg har lavet peer-støtte arbejde i min fritid, og det har været for personer jeg kendte i forvejen. Det er svært, fordi der er jo lidt følelser med i spillet. Jeg er sikker på det bliver nemmere, nu hvor det er igennem Ligestillet støtte. Der vil er jo også sparring med peer-støtte kollegaer.”

Hvad betyder det for dig at være en del af Peer-Netværket?

“Der er mere fokus på peer-støtte arbejdet i dag, og det betyder jo, at der bliver flere og flere kollegaer. Det er godt med et fælles forum, som kan styrke min faglige viden og netværk. Det er jo ikke anderledes end de netværk alle andre faggrupper laver. Vi løfter i flok, og det er vigtig hvis peer-støtte arbejdet skal udvikle sig i Danmark.”

Luk menu