Rikke Østrup

Rikke er til daglig ansat som husassistent på et lokalcenter i Aarhus kommune, og så er hun frivillig peer-støtte. I juni 2016 afsluttede Rikke sin peer-uddannelse og er nu i et peer-støtteforløb med en kvinde, der har været indlagt. Aftalen er kommet i stand via Projekt Ligestillet Støtte – en vej til recovery. Peer-Netværket mødte Rikke i Gallo Huset til en snak om peer-støtte, netværk og drømme.

 

Det første, der falder mig ind, når jeg hører ordet peer-støtte, er noget med at være ligestillet

“Det er en anden måde at blive støttet på. Man er ikke i samme båd nu, men som peer-støtte har man selv været der, hvor det var svært. Det er et frirum for den, der modtager peer-støtte.”

Rikke har haft jævnlige peer-møder siden oktober måned

“Jeg er ikke veninde med den kvinde jeg mødes med. Der skal være grænser, men det er sådan et slags professionelt venskab, hvor vi har omsorg for hinanden, men ikke på den dér venindeagtige måde. Hvis man møder manglende forståelse hos familie og venner, kan mødet med en peer-støtte være et frirum, hvor man kan få læsset af og hun oplever, at det er muligt at flytte sig, for det har jeg gjort. Hver gang vi mødes, spørger vi hinanden, om det giver mening at mødes igen. Og det gør det! Jeg bruger mig selv, og det jeg har oplevet. Det er også rart for mig at mødes med én, der har været der selv, og jeg er træt men glad, når vi siger farvel til hinanden.”

Rikke var med på hold nr. to i Projekt Ligestillet Støtte og peer-uddannelsen har haft stor betydning for hende

“Jeg havde en forventning om at lære mig selv bedre at kende og selvfølgelig at bruge mig selv og mine erfaringer. Det er jo det jeg vil. Mine forventninger er i høj grad blevet indfriet. Det har givet mig større viden om mig selv, og jeg har lært at møde mennesker på en anden måde. Jeg skal lytte uden at have en agenda. Mødet handler om dét, der sker lige nu og her.”

Rikke er glad for, at være medlem af Peer-Netværket

“Jeg er rimelig ny i branchen, og det har været fedt at møde en masse spændende mennesker, især at være med på regionaltræffet i Aarhus i november måned, hvor jeg mødte en masse jeg ikke kendte.”

Rikke har oprindeligt en kandidat i æstetik og kultur og drømmer om IKKE at gøre rent. Hun skrev speciale om formidling af undervisning på skoler

“Det er svært at nå at være med til alt, når man arbejder fuldtid, men jeg drømmer om at gøre noget mere med dét her – noget mere med peer-støtte og formidling, for jeg kan rigtig godt lide at undervise. Og så synes jeg vi skal sige til beslutningstagerne: Skal vi ikke bare gøre det? Giv os nu en chance, så skal vi nok holde kæft, hvis det ikke virker! Vi skal blot huske, at når vi snakker om effekten af peer-støtte, så er det i sidste ende kun borgerne, der kan sige, om det virker og det skal være på borgernes præmisser, at vi gør det. Men dét, der virker, det skal vi gøre noget mere af.”

Luk menu