For dig, som gerne vil være peer-medarbejder...

En peer-medarbejder arbejder først og fremmest ud fra egne brugererfaringer med psykisk lidelse og recovery, som via uddannelse og praksis erfaringer bliver omdannet til erfaringskompetencer.  Det betyder at den enkelte peer-medarbejder, er i stand til at bedømme, hvordan og hvornår han skal inddrage sine egne erfaringer.

Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte peer-medarbejder er ansat til at bruge sine erfaringskompetencer i sit arbejde. Ofte vil du selv kunne være med til at definere dine funktioner. Men klassiske peer-funktioner er:

  • Individuelle samtale(forløb)
  • Gruppe forløb
  • “Kulturbærer” for Recovery
  • Uformelt samvær
  • Oplæg/undervisning 

Nej, det er ikke et job for alle. Først og fremmest skal man være i stand til at kunne omdanne egne brugeroplevelser til erfaringskompetencer. Dvs. at egne brugererfaringer bliver bearbejdet og omsat, så de kan bruges til gavn for andre. Derudover skal man have en god situationsfornemmelse og være dygtig til at skabe relationer til andre menneske. Hvis man får et job på fx et psykiatrisk døgnafsnit, så skal man også være forberedt på, hvordan man oftest kan være den eneste peer-medarbejder i en personalegruppe. Det kan krave et vis gå-på-mod, da man skal turde aktivt sætte sin peer-faglighed i spil.

Nej, det er oftest ikke et krav at have en peer-uddannelse i forvejen, for at kunne søge en ledig stilling som peer-medarbejder. For det meste tilbydes en peer-uddannelse typisk ifm. en ansættelse. Enkelte organisationer vælger dog at søge efter peer-medarbejdere, som i forvejen har en peer-uddannelse. Fælles for alle organisationer er dog en forventning om at have afsluttet folkeskolens 9.klasse. 

 

Du kan tage en peer-uddannelse flere forskellige steder i Danmark.  Da der ikke findes én national ordinær peer-uddannelse, så er varighed og indhold forskelligt.  Læs mere på den enkelte peer-uddannelses egen hjemmeside. Du finder en oversigt nederst på denne side.

Det er meget forskelligt hvilket lønniveau, som en peer-medarbejder aflønnes på. Ligesom det desværre hellere ikke er altid, at man bliver aflønnet for relevante kvalifikationer (fx en relevant social – eller sundhedsfaglig uddannelse).  For at man ikke skal blive negativt overrasket, så anbefaler vi man er opmærksom på, om der står noget om ”løn – og ansættelsesvilkår”, når man læser et jobopslag. Man har også altid ret til at spørge hertil ved en evt. jobsamtale.

Nej. For at blive peer-medarbejder skal man blot have egne erfaringer med psykisk lidelse og Recovery. Psykiatriske døgnafsnit søger dog nogle gange specifikt efter en peer-medarbejder, som også har egne erfaringer med psykiatrisk indlæggelse.    

Som udgangspunkt nej. Hvis du bliver ansat som peer-medarbejder i en ordinær stilling, så vil du blive ansat på vilkår ligesom en enhver anden medarbejder i pågældende organisation. Kort og godt skal du være et sted i din recovery-proces, hvor du er i stand til at passe et job. 

"Du er ikke ansat som peer-medarbejder udelukkende fordi du har været hamrende syg, men fordi du har formået at rejse dig igen og skabe et meningsfuldt liv. Det er dine recovery-erfaringer der er de mest interessante.."
Lise Doktor
Faglig-koordinator for Recovery-mentor indsatsten, Region Hovedstaden
Luk menu